Water

Onze impact

Nederland is van oudsher een waterland. Wij hebben het (snel) afvoeren van regenwater tot kunst verheven. Deze aanpak vraagt om een herziening met steeds verder dalende grondwaterstanden en afvoerproblemen bij piekbuien.

0

Waterefficientie

0

375.000 m3 watergifte per jaar.

Waterbehoefte

Wim Peters Kwekerijen

Ons kassencomplex beslaat ruim 30 hectare kassen. Al het regenwater hiervan wordt naar onze natuurvijver geleid. Deze vijver bergt 60.000 m3 regenwater. Van hieruit trekt het de grond in, verdampt het en gebruiken wij het voor onze watergift aan de planten. Desondanks vult dit regenwater momenteel slechts 1/3 van onze jaarlijkse waterbehoefte in. Het restant onttrekken wij uit het kanaal (Maaswater) en uit de grond.

Toekomst water

visie

Toekomstvisie
In onze toekomstvisie zoeken wij voor dit grondwater een alternatief. We verhogen hiervoor onze inzet van regenwater door samenwerkingen met de gemeente en het Waterschap. En we zetten in op ontvochtiging in de kas waarmee we het hergebruik van water juist tot kunst gaan verheffen. Waar iedere liter water op dit moment 1,25x aan onze planten wordt aangeboden hebben we onszelf ten doel gesteld deze ratio middels ontvochtiging te verhogen tot 1,50x. Op dit gebied ontstaat een mooie cohesie met de pijler ‘energie & milieu’. Ontvochtiging leidt namelijk tot een beter kasklimaat en het verwarmen van droge kaslucht vergt minder energie dan vochtige kaslucht. Een win-win situatie dus.

Waterstation
Naast deze toekomstvisie op het gebied van water zijn we in 2022 al begonnen aan het verbeteren en verruimen van onze waterzuiveringscapaciteit. Deze installatie borgt de waterkwaliteit voordat het water aan onze planten wordt aangeboden, die er op hun beurt de allerlekkerste tomaten van maken. Onze lat ligt hoog. Zo is dit water nagenoeg van drinkwaterkwaliteit nadat het door een zandfilter, UV-filter én koolstoffilter is gegaan.

het hergebruik van water verheffen wij tot kunst

Maak kennis met Henk

Een groene held

Mijn naam is Henk van der Loos. Ik ben geboren en getogen in het Westland, een gebied omringd door water. Mijn vader was tuinder.

Bij Wim Peters Kwekerijen vervul ik de functie van teeltspecialist en beheer ik het watermanagement. Dat laatste is geen toeval. Al mijn gehele leven voel ik mij aangetrokken tot water en zoek ik er mijn ontspanning. Het had niet veel gescheeld of ik was op het water geboren! Mijn ouders kwamen net terug van een tochtje met de boot voordat ik geboren werd.

Groene helden

Onze specialisten

Rob Reinders
Teeltspecialist
De vrucht van San Marzano ondergaat een bijzondere metamorfose die uitgroeit tot een veelzijdige topper in sauzen.
Nikki Peters
Marketing & Communicatie
San Marzano: perfecte uitstraling, smaak en presentatie in onze dozen! Daarom mijn favoriet.
Nick Greijmans
Financieel Manager
De mini cherry trostomaat is mijn favoriet: Heerlijk als ontbijt met toast, geitenkaas en olijfolie!
Roel Steijvers
Biologiespecialist
Onderzoek toont aan dat de kleur geel ons gelukkiger maakt. Daarom is de gele cherry tros mijn favoriete tomaat!
nl_NL