Energie en milieu

Onze impact

De Nederlandse glastuinbouwsector is reeds koploper in duurzaamheid vergeleken met glastuinbouw elders in de wereld. Dat neemt niet weg dat we moeten blijven streven naar een verdere verlaging van onze voetafdruk.
Binnen nu en 10 jaar geloven wij in een fossielvrije teelt op al onze teeltlocaties.

0

7 miljoen kuub energiebesparing per jaar!

0

2 laadpalen waarmee onze collega’s elektrisch kunnen rijden.

Energie verbruik

Onze visie

Om jaarrond te kunnen voldoen aan de vraag naar tomaten verwarmen én belichten wij onze kassen. Dit gebeurt nu met aardgas. Grote motoren zetten aardgas om in warmte, elektra en CO2. Drie waardevolle producten in de teelt van tomaten. Ons aardgasverbruik bedraagt in deze opzet ruim 17 miljoen m3 gas per jaar.

Maak kennis met Nick

Een groene held

Mijn naam is Nick Greijmans. Ik ben woonachtig in Someren, getrouwd en vader van twee jonge kinderen. Ik word blij van cijfers, analysewerk en ondernemerschap. Vanuit die hoedanigheid vervul ik de rol van Financieel manager bij Wim Peters Kwekerijen én ben ik betrokken bij de vormgeving van onze toekomstvisie. Dit is een visie met specifieke aandacht voor onze impact op de natuur, het milieu en de maatschappij om ons heen.

Mijn persoonlijke interesses sluiten hier goed op aan. Zo kweek ik mijn eigen groenten, eet ik graag gezond (en lekker), maak ik vele kilometers op mijn fiets en heb ik een gezonde obsessie voor planten.

wim peters kwekerijen-home-nick-duurzaamheid-energie-en-milieu
wim peters kwekerijen-home-nick-duurzaamheid-energie-en-milieu

Fossielvrije

visie

In de fossielvrije visie wordt overwogen om warmte uit kassen te ‘oogsten’ en hergebruiken met warmtepompen. Eventuele resterende warmtebehoefte kan worden aangevuld met aquathermie en een bestaande biomassa-installatie die regionaal snoeiafval verbrandt. Deze installatie vervangt al 7 miljoen kuub gas per jaar, is volledig gecertificeerd en heeft een lage uitstoot.

Voor elektriciteit wordt overgestapt op groene productie of inkoop, met de nadruk op wind- en zonne-energie, maar ook biogas is een optie. Deze grote projecten vereisen afweging van vele belangen. CO2 zal duurzaam worden toegevoegd, mogelijk door afvang uit de biomassa-installatie of uit de buitenlucht.

SWECO
Gezien de complexiteit en onderlinge samenhang van de elementen in deze fossielvrije visie proberen wij hierin niet zelf het wiel uit te vinden maar laten wij ons bijstaan door SWECO. Medio 2023 hebben zij een routekaart opgeleverd waarin de weg naar een fossielvrije teelt voor ons staat uitgetekend.

wim peters kwekerijen-home-nick-duurzaamheid-energie-en-milieu

Groene helden

Onze specialisten

Willy Nijssen
Biologiespecialist
Mijn favoriet is de Umami troscherry. Het is een uitdagend ras om alles tot een goed einde te krijgen. En ook nog de lekkerste!
Nick Greijmans
Financieel Manager
De mini cherry trostomaat is mijn favoriet: Heerlijk als ontbijt met toast, geitenkaas en olijfolie!
Henk van der Loos
Teeltspecialist
Mijn favoriet is de Coeur de Boeuf door zijn onverschilligheid, robuustheid & uitstraling. Gewoon mooi van lelijkheid.
Joost van Asten
Teeltspecialist
De mini cherry trostomaat geeft veel uitdaging voor de teler, gekenmerkt door zijn dieprode uitstraling en zoete smaak!

Meer weten over de pijler Energie & Milieu?

Neem contact op met Nick! Neem contact op met Nick!
nl_NL