Reststromen

Onze impact

Deze pijler is één van de minst belichte pijlers in de sector. Jaarlijks worden er grote volumes onbruikbare tomaten afgevoerd, naast het plantafval zelf dat vrijkomt bij een teeltwissel. Op dit gebied doen zich momenteel meerdere problemen voor.

0

mln kg plantafval

0

ton tomatenafval

Onze afvalstroom

in de kas

De tomatenplant valt onder de nachtschadefamilie waarvan de groene delen giftig zijn voor mens en dier. Rijpe afvaltomaten op zichzelf zijn niet giftig, maar de kroon wel. Voor machinale verwerking vormt dit een bottleneck. Deze herkomst bemoeilijkt ook het opwaarderen van de plant zelf, vanwege zijn giftige karakter. Daarnaast vormt het touw nog een extra issue voor verwerking. Een volwassen tomatenplant kan 15-20 meter lang worden.
wim-peters-kwekerijen-2020-geschiedenis

Resstromen

in de toekomst

Gedurende de teelt wordt de plant in een touw gedraaid die aan een haak bovenin de kas hangt. Dit is een nylon (plastic) touw, omdat nylon zich goed houdt gedurende een heel teeltseizoen onder invloed van de zon en vocht. Dit geeft echter een vervuilde afvalstroom ten tijde van de teeltwissel. Het nylon is namelijk verweven met de plantaardige stroom. Er zijn biologische alternatieve touwen beschikbaar die ook voldoen, maar daarvan ligt de kostprijs driemaal zo hoog. Voor de meerkosten die daarvoor gemaakt moeten worden is nog onvoldoende draagvlak in de afzet.

Reststromen in de toekomst
In onze toekomstvisie ten aanzien van reststromen gaan we hierover het gesprek aan met onze afnemers. Ook doen we onderzoek naar valorisatiemogelijkheden waarmee een einde komt aan de huidige verspilling. Zo participeren wij op dit moment in meerdere pilots waarin wordt onderzocht welke waardevolle inhoudsstoffen in deze reststromen nog teruggewonnen kunnen worden. Dit kunnen mest, voedings- en kleurstoffen zijn maar ook inhoudsstoffen met een meerwaarde voor de cosmetische sector, de bouwsector of zelfs de farmaceutische sector.

Biochar
We doen onderzoek naar de mate waarin onze reststromen zich lenen voor de verwerking tot biochar. Dit is een koolstofrijk, houtskoolachtig product dat ontstaat bij verbranding onder extreem hoge temperaturen, in afwezigheid van zuurstof.

Biochar kan ingezet worden als bodemverbeteraar, maar het meest interessante zit hem ergens anders in. Door de zuurstofloze verbranding wordt de koolstof, die aanwezig is in de reststroom die verbrand wordt, vastgelegd op een manier dat deze de komende honderd tot honderden jaren niet opnieuw vrijkomt. Onze tomatenplanten leggen koolstof, de ‘C’ uit ‘CO2’, vast in hun biomassa. Bij een mogelijke toekomstige aanvoer van C02 uit buitenlucht (pijler ‘energie & milieu’) in plaats van CO2 uit aardgas, kunnen we via deze techniek per saldo het C02 gehalte in onze atmosfeer gaan verlagen. Daar worden wij blij van!

Wij geloven dat er op dit gebied veel mogelijk is en nog lang niet alles onderzocht is. Daarom moeten we met elkaar ook naar oplossingen buiten de sector durven te zoeken.

 

Afvalstromen verwerken tot hoogwaardige producten is ons doel!

Maak kennis met Rob

Een groene held

Mijn naam is Rob Reinders. Binnen Wim Peters Kwekerijen verzorg ik de teelt op een van de vier teeltlocaties. Mijn passie voor natuur uit zich niet alleen in mijn werk maar ook in mijn andere interesses.

In mijn kinderjaren ben ik altijd met veel plezier lid geweest van het jeugd IVN. Dit is een stichting die natuureducatie verzorgt aan jong en oud. Ik nam alles mee naar huis wat ik in het bos vond. Van botten tot mossen.

Later ben ik als vrijwilliger gaan werken bij het vogelasiel in Someren. Dit heb ik 7 jaar volgehouden totdat het vogelasiel naar een andere plek verhuisde.

Groene helden

Onze specialisten

Roel Steijvers
Biologiespecialist
Onderzoek toont aan dat de kleur geel ons gelukkiger maakt. Daarom is de gele cherry tros mijn favoriete tomaat!
Lisa Peters
Marketing, Communicatie & HR
Elke vrucht van de Coeur de Boeuf is uniek. Dit ziet er geweldig uit in de kas, daarom is deze tomaat mijn favoriet!
Nick Greijmans
Financieel Manager
De mini cherry trostomaat is mijn favoriet: Heerlijk als ontbijt met toast, geitenkaas en olijfolie!
Joost van Asten
Teeltspecialist
De mini cherry trostomaat geeft veel uitdaging voor de teler, gekenmerkt door zijn dieprode uitstraling en zoete smaak!

Meer weten over de pijler reststromen?

Neem contact op met Rob! Neem contact op met Rob!
nl_NL